Page 45

Opmaak 1

Continu willen verbeteren klinkt vanzelfsprekend. Maar het vraagt wel om een gedegen aanpak. Want verbetering moet met zorg en aandacht worden geleid om echt succes te hebben. Verbeteren met zorg en aandacht Balans tussen techniek en mens Bedrijven die willen verbeteren, kiezen vaak voor een set aan losse tools. Maar dat is niet genoeg. Er moet een verbetercultuur komen. Naast technische en praktische maatregelen is er ook een sociaal systeem nodig dat het gedrag stuurt. Als eerste en enige bakkerij in Nederland is bakkerij Fuite bezigmet eenWorld ClassManufacturing traject (WCM). Deze techniek, oorspronkelijk ontstaan in Japan, zorgt voor een proces van continue verbetering. Bakkerij Fuite is dit traject destijds gestart met als titel ‘gewoon doen’. Monozukuri In het verlengde van WCM ligt het concept ‘Monozukuri’. Volgens dit concept vormen het technisch systeem en het sociale systeem samen de kern van het managementsysteem van een bedrijf. Alleen door het verbeteren van deze beide systemen versterk je de kwaliteit van je organisatie die zo broodnodig is om je concurrentiepositie te versterken. Interessant is dat het sociale systeem naar buiten toe minder zichtbaar en tastbaar is en dus moeilijk valt te kopiëren. Op dit gebied onderscheid bakkerij Fuite zich dus duidelijk van andere bakkerijen. Care and attention in making improvements The wish for continuous improvement sounds like a matter-of-course. Yet it does require a thorough approach. In addition to technical and practical measures, you also need a social system that manages behaviour. Fuite's Bakery is the only bakery in the Netherlands currently engaged in the implementation of a World ClassManufacturing (WCM) programme for continuous improvement. Fuite's Bakery has partnered up with Blom Consultancy in order to supervise the project. 43


Opmaak 1
To see the actual publication please follow the link above