Page 13

Opmaak 1

“De vierde generatie bakkers” v.l.n.r.: Leáh, Harmen en Marijn Deel van onze geschiedenis Brood is een oeroud product dat in de loop van de geschiedenis op diverse plaatsen ontstond. Het begon in de oertijd toen de mensen rauwe granen kauwden. Later ontdekte men dat wanneer je granen fijnstampt en er water bij doet, er een meelpapje ontstaat. Die pap werd gebakken en zo ontstond een ‘koek’.Warm goed te eten maar koud keihard. Het rijzen werd uitgevonden door een Egyptische slaaf. Hij had de pap van de vorige dag laten liggen. De gezwollen pap werd gebakken en zo ontstond een product dat een stuk luchtiger en beter smaakte. In de 19de eeuw werd voor het eerst gist geproduceerd in fabrieken. Brood was belangrijk geworden en bakkers hoorden in het straatbeeld. Vanaf de jaren ’60 van de twintigste eeuw kreeg brood een nieuwe functie.Mensen wilden meer variëren en de vraag naar speciaal brood en fijn gebak groeide. Part of our heritage Bread is a basic product. Tasty, healthy and a suitable nutrient at any time of the day. Bread contains lots of dietary fibres that are important to our body. The product dates from time immemorial and was formed in different places through the course of history. It started in prehistoric times when people chewed raw corn. Later on, they discovered that when you grind it and add a little water, you end up with some sort of porridge. That porridge was baked and that is how a 'cake' was formed. Later on people discovered the concept of rising. In the 19th century, yeast was produced in factories for the first time. Bread had become an important nutrition and bakeries formed part of the street scene. As from the 60s of the previous millennium, bread had been given a new dimension. People wanted to vary more and demand for special bread and pastry grew. 11


Opmaak 1
To see the actual publication please follow the link above